Sörfőzdék
Vinohradský Pivovar (Vinohradi Sörfőzde)
Vinohrady (Korunní 106.)
- H-V: 11.00-24.00
- Konyha: 22.00-ig
csapolt sör | fajta | korsó (0,5) |
---|---|---|
Egyéb információk | 2020-02-10 | |
Vinohradská jedenáctka 11° | világos | 48 CZK |
Vinohradská dvanáctka 12° | világos | 50 CZK |
Vinohradská Jantar 13° | világos | 52 CZK |
Vinohradská IPA 13° | világos | 69 CZK |
látogatások:
- 2020. 02. 03.
Kakukkfüves bárány borda, barna sörrel sült krinolin, helyben főzött sörökkel. A Vinohradský Pivovarral indítjuk útjára a 2015-ös tavaszi szezont! Na zdraví!
Szeretjük Vinohrady kerületet! Nagyon sok jó söröző nyílt itt az elmúlt évek során, és azóta is egyre csak szaporodnak a remek kocsmák. Ráadásként pedig - a Vinohradský Pivovarnak hála - több mint hatvan év szünet után a sörfőzés is újraindult a kerületben.
Az eredeti sörgyárat még 1893-ban alapították, majd évtizedeken át tartó sikeres működés után 1946-ban államosították, és ezzel egycsapásra meg is szűnt Vinohrady kerületben a sörfőzés.
2000-ben az épületegyüttes teljesen kiégett, részben elbontották, illetve átalakították. Irodák, üzletek foglalták el a helyét, a sörgyár udvarán pedig modern lakásokat építettek.
Hatalmas szerencse, hogy a sörgyár egy része eredeti állapotában megmaradt, itt üzemel ugyanis a mai sörfőzde és étterem, amelyet hosszú éveken át tartó felújítási munkák után végül 2014. októberében nyitottak meg a nagyközönség előtt.
Egyszerre általában négy helyi főzetet tartanak csapon. Ottjártunkkor tizenegyes és tizenkettes lager, a tizenhármas, borostyánszínű Jantar, és egy ugyancsak tizenhárom fokosra főzött Indian Pale Ale szerepelt a kínálatban. A tizenegyes és tizenkettes alapsörök korrektek, de nem kimondottan izgalmasak, kalandozzunk inkább a nagyobb alkoholszázalékok és különlegességek felé az aktuális sörlap, és alkoholtűrő képességünk szerint.
Az utcaszinten az első étterem található, méretes sörcsappal a végén, ahol hegyekben állnak a korsók a pulton. Egy lépcsőn lehatolva az alsó szintre jutunk, ahol a fenti elrendezés gyakorlatilag megismétlődik. Igaz, lent bónuszként bepillanthatunk a félig nyitott konyhába, és megleshetjük például, hogyan készül a kakukkfüves sült bárányborda, amelyet az étlap a hely specialitásaként hirdet.
A Vinohradský Pivovarban nagyon finom a cseh konyha egyik klasszikusa, a barna sörrel sült krinolin, amit itt igencsak csípős variációban szolgálnak fel. Ha csak valami könnyűvel lepnénk meg a gyomrunkat, együnk egy jó marhahúslevest zöldségekkel, és házilag készített, diónyi nagyságú májgombócokkal gazdagítva.
Az alsó szintről felfelé tartva egész jó fotókat lehet készíteni a sörfőzde üveg mögé rejtett lelkéről, a főzőházról, és a hatalmas réz főzőüstről. Érdekesség, hogy a kétezer-ötszáz literes üstöt a felújításkor csak egy ipari daruval, a tetőt megbontva sikerült a helyére tenni.
Ha visszamásztunk a lépcsőn az utcaszintre, mindenképpen kérjünk ki még egy sört, mielőtt kiszáradnánk!
A Vinohradský Pivovar sörfőzőmestere egyébként az a František Richter, aki még 2004-ben Libeň kerületben nyitotta meg első saját kis sörfőzdéjét Pivovar U Bulovky néven. Richter úr emellett bábáskodott a 2009-ben színre lépő Délvárosi Sörfőzde (Jihoměstský Pivovar) elindításában is. Azt beszélik róla, kreatív sörfőző, reméljük ennek gyümölcsét a Vinohradský Pivovar úri közönsége is élvezheti majd.
A pragaisorozok.hu értékelése
Egyéb információk
Konyha
Cseh konyha
Marhahúsleves hússal, zöldséggel és gombóccal (Hovězí vývar s masem, zeleninou a nudlemi) 35.-CZK
Barna sörrel sült krinolin (Špekáčky na černém pivu) 89.-CZK
Kakukkfüves sült bárányborda, babbal, kenyérrel (Pečená jehněčí žebra (500g) na tymiánu, fazolky, pečivo) 185.-CZK
Megközelítés
10-es, 16-os villamossal az Orionka megállóig.
11-es, 13-as villamossal a Radhošťská megállótól.